fredag 9 oktober 2020

Fem en fredag

Idag kom jag ihåg att jag skulle kolla in Elisas fredagsfrågor. Jag tycker att det är roligt att fundera lite extra på vad någon annan undrar över. 
De här frågorna är väldigt passande just nu eftersom jag blir tokig på att jag inte gått igenom alla flyttlådor efter flytten för ett år sedan. Att få ihop tre hem till ett och dessutom ha utrymme att spara en del på vinden gör att det blev en del kvar när luften gick ur efter en intensiv höst 2019.
Igår var jag och letade efter hantverksböcker på vinden och då insåg jag att jag måste ta tag i att faktiskt gå igenom allt och göra mig av med en hel del och sortera det som blir kvar. Jag använder mig av Konmari-metoden och har tidigare gått igenom och blivit klar med vårt franska resp. svenska hem. Men när vi slog ihop dem till ett plus att jag fick ta hand om mammas dödsbo gjordet att jag behöver göra en ny genomgång. 
Men nu till dagens fem frågor!
 • Hur ser det ut i din källare/förråd? 
  Som jag skrev här uppe är vår vind fullproppad med flyttlådor och gamla möbler. Vi har ingen källare men både kallvind och bodar ute på gården. Även bodarna behöver en genomgång men där är vi en bit på väg. 
 • Vad samlar du på dig mest? 
  Jag samlar tyg och garn. För övrigt har jag blivit väldigt mycket bättre på att bara ha kvar saker som ger mig glädje. Men visst har jag lådor med sentimentala saker. Men när jag läste boken "The life changing magic of tidying up" av Mari Kondo förändrades mitt beteende. Från att fundera på vad jag skulle rensa ut till att fundera på vad jag ville behålla. Vad som gav mig glädje. Det är en omvälvande tankeförändring. 
 • Vad i ditt hem behöver rensas ut? 
  Som jag skrev tidigare har jag massor med flyttlådor kvar efter vår flytt från Frankrike plus lådor från mammas dödsbo. Annars har vi mest saker som vi faktiskt använder. 
 • Är du bra på att rensa ur din mailkorg?
  Jag är periodare på att rensa mailen. Men när jag väl gör det är jag ganska hård och bara markerar och raderar.
 • Vad sparar du gärna som andra kastar?
  Jag tror att jag, kanske inte kastar, men skänker bort mer än de flesta. Det är otroligt många lass som gått till secondhand när vi steg för steg gått igenom alla våra saker. Och mer lär det bli. 

9 kommentarer :

Hannas krypin sa...

Den här veckans frågor var bra. Behöver verkligen ta tag i vårt hem. Har sparat på alldeles för mycket grejer....

Hanneles bokparadis sa...

jag är också sentimental och sparar lite för mycket, även pysselsaker för barnbarn.

Kina sa...

Vilken fin idé, att tänka tvärt om! Vad skänker mig glädje, vad vill jag ha kvar. Så ska jag fösöka tänka. Tack! 🧡

Mrs Calloway sa...

jag försöker tänka på vad jag blir glad av. och jag försöker också tänka på vad barn och barnbarns skulle kunna tycka är roligt. vet att jag tyckte att min mamma kastat för mycket

Karoleen sa...

Marie Kundo är faktiskt väldigt smart, tyvärr funkade det inte när jag försökte få maken att tänka så. Han bara fnös... =) Men ja använder det en del =)

Klimakteriehäxan sa...

Det är alltid en skönt känsla när man lämnat av ett gäng prylar hos Stadsmissionen eller Röda Korset. Men det borde ske oftare.

Hanneles bokparadis sa...

försöker lämna på loppis när det är bra saker.

Paula sa...

Oj, det måste verkligen ha varit ett jättejobb med att krympa ner boendet. Jag hälsade ju på din blogg ibland när ni bodde i Frankrike men har inte läst orsaken till att ni valde att flytta tillbaka hem. Att ta hand om ett dösbo från sin förälder är tungt. Det fick jag göra redan när jag var 26 år och min mor hastigt gick bort i *Finland.
Jag känner till japanska sättet att organisera. Men, det passar inte mig. Jag har aldrig brytt mig särskilt om prylar och har köpt väldigt få saker genom åren. Hon skulle kunna inspirera mig till att ha ordning i klädskåpen, men det är inte kunskapen utan lusten som saknas.
Jag har jobbat som volontär på loppis några år nu, och ser vilken bra grej det är och hur stor glädje mycket ger till dem som fyndar och hittar sånt de gillar.
Trevlig helg

Heidi sa...

Jag gillar verkligen den här punkten, och att läsa om vad du tänker kring olika saker! Jag minns när du skrev om när du läste Marie Kondo första gången, och hur det påverkade dig.

Men det jag tar med mig från ditt inlägg idag är det där med att rensa mailboxen:)