fredag 30 april 2010

Valborg

För att fira Valborg planterade jag två blekrosa Mårbackapelargoner och fyra bleklila penséer i min balkonglåda.
Jag tycker väl inte att valborgsvädret är som det ska vara när det regnar och regnar. Men vi kommer ingenstans idag eftersom dotra T har fått hög feber, läs igår. Men hon tar sig inte ur sängen så vi firar valborg hemma.
Idag blommar passionsblomman igen. Visst är det är fantastiskt vacker blomma?

Hoppas ni alla får en härlig valborgsmässoafton.

Mani

Disktrasor har som ni märkt blivit en snabbstickad passion och med två hem att använda dem i kan jag ju sticka hur många som helst. Jag testar fortfarande olika mönster för att komma fram till vilken som är bäst. Kanske kommer jag att ha en topp-lista om ett tag för att tala om vad jag tycker.
Den gula stickar jag i det loppisfyndade lingarnet. Ljuvligt, varm gul färg. [Grandmother's favorite]
De två till höger stickas samtidigt på rundsticka i Regnbågengarn. [Waffle knit cloths] Jag har ett stoort lager med Regnbågengarn så vem vet, kanske kommer det att finnas bomullsdisktrasor till försäljning i framtiden.
Nederst finns garnerna som väntar på att förvandlas till fler disktrasor. Blend Bamboo stickade jag den gröna feather and fan-trasan i men det blev mycket över så igår var jag hos Astrid och köpte ett svart nystan att kombinera med och det röda, lila och gröna är Regnbågengarn igen som väntar på att hamna på en sticka och kanske bli en Diagonal Knit Dishcloth som jag fick tips om hos Catarina.

Hos Garnshopen Astrid får man sitt garn inlindat i silkespapper. Såå härligt. OM du har vägarna förbi Jönköping får du inte missa att besöka denna underbara affär. Massor med fina garner i ljuvliga kvaliteter och en supertrevlig ägare!


Tygloppis

Det jag allra helst vill hitta på loppis är fina tyger och garn och några sådana fynd har jag också gjort.
Det är tyger som kommer att bli väskor. Håller på att sy upp en del prototyper som ska bli grunden i min väskförsäljning. Förhoppningsvis kommer den igång det här århundradet men man kan aldrig veta. Inspiration och idéer finns i alla fall. 
Visst är knapparna fina och de är sju stycken så kanske kommer de att hamna på en kofta i framtiden. Det gula garnet är lingarn och håller på att omvandlas till ännu en disktrasa. Mer om det i ett annat inlägg.

Loppisrunda

En sak som är kul när jag är i Sverige är att besöka några olika loppis. Jag har letat efter några böcker och även hittat, i alla fall del 3 och 4 i serien Kejsaren av Conn Iggulden.
Del 1 och 2 köpte jag i finaffären men totalt sett blev det väldigt billigt. Pocket och inbunda böcker på de loppis jag besökt kostar mellan 3 och 15 kr. Helt otroligt bra pris när det ganska ofta ser ut att handla om helt olästa böcker i superfint skick.
Jag lyssnar på Kejsaren som ljudbok men mannen reser ju sällan numera men läser massor så han ska få böckerna i tryckt upplaga. Böckerna handlar om Julius Ceasar, som levt och härjat i vår stad Arles och det gör ju det hela otroligt spännande.

Mannen har tidigare önskat sig boken Tulpanfeber som jag tidigare ägt men den åkte visst ut i stora utrensningen men den hittade jag på loppis, Mons Kallentofts böcker har jag läst om och eftersom mannen är från Linköping och äldsta dottern bor där kanske det blir extra spännande att läsa. Del 1 hittade jag på loppis för tre kronor och tvåan köpte jag i finaffären.
Stekta gröna tomater var ju bra som film och att få lite mer kött på benen är ju aldrig fel.
De goda systrarna av Leif Davidsen köpte jag bara för att jag just nu läser en annan bok av författaren som jag gillar. Det är Paparazzons heder. Förvånansvärt bra.
Till sist blev det en bonusbok av Anna Gavalda. Har läst Tillsammans är man mindre ensam och ser fram mot att läsa även denna bok. 
Så, nu är nog sommarläsningshögen mer än välfylld. 

Vill ha!

Anna vet verkligen hur man skapar ha-begär hos människor. Har ni kollat in vilka ljuvliga väskor hon håller på med just nu.
Längtar till hon öppnar sin webbutik och hoppas bara jag har lite pengar just då så att jag kan slå till.

torsdag 29 april 2010

Det är så spännande

Nu har jag redan fått min mixa o matcha-kompis. Det är så spännande att vara med i det här bytet eftersom jag aldrig varit det förut. Och nu har jag börjat fundera på vad jag ska hitta på till henne.
Vem är det då? Jo, det är MadeleneKarMa-garn. Wow, vilken utmaning.

O hjälp vad spännande det ska bli när jag själv får ett paket också. =D

Sol en minut


Jag blir glad av solsken. Så enkelt är det. Utsikt från mitt köksfönster.

Mixa o Matcha 4

Efter mycket funderande och klurande på frågorna anmälde jag mig till mitt första lite större byte - Mixa och Matcha 4. Jag hoppas att det kommer att gå bra och jag kan hitta på fina saker till min tilldelade vän.

onsdag 28 april 2010

Passion


En av mina favoritblommor är Passi Flora el Passionsblomma som den heter i Sverige. Jag hittade en som krukväxt på ICA maxi idag. Den ska jag ge bort. Hemma i Arles har vi en planterad som växer massor och snart börjar blomma. Vilken glädje att se denna blomma i mitt fönster en grå dag som denna.

edit: Mari lät mig förstå att de även kan ge frukt. Jag har inte haft en tanke på det utan bara njutit av blommorna. Tänk om vi även kommer att få frukt på vår Passi Flora hemma i Arles. Läs vad ne.se skriver.

När jag kollat lite mer tror jag att det är en annan art av Passi Floran som ger frukt. Det roliga är dock att vi köpt ytterligare en sort och planterat i år. Det ska bli spännande att se om det är en med purpurfärg i mitten. Kanske är det en fruktbärande. Ne skriver att det finns 400 arter varav vissa är fruktbärande.

Feather and Fan


Nästa disktrasa är klar. Stickad i Hjertegarns bambu/bomull med stickor 4.5. Lite löst stickad men fungerar ändå hoppas jag.

tisdag 27 april 2010

Glädjefynd

Igår var jag på resa till Falköping och då letade jag som bonus upp några second hand-, garn och sybehörsaffärer.
I första affären hittade jag lite trikåstuvar för billig peng. Ett lavendelfärgat tunt collegetyg, en bit gråbeige singletrikå och några meter tunn vit spetsstickad singletrikå. 100 kr för hela högen.
Det turkosgröna bambu/bomullsgarnet håller på att förvandlas till en disktrasa. Inköpt i en liten gullig garnaffär nära stora torget. 
När jag sedan kom till Röda Korsets butik hittade jag en bit tyg som var kvadratisk men med cirkelformat tryck i vackra gula nyanser. En liten fläck gjorde att den bara kostade 20 kr. Jag hittade också två nystan Bianca bomullsgarn och två örngott som kan bli kassar. I det prickiga tyget hade jag en gång i tiden en köksgardin.

Vi var ju också på Rabalders Outlet och där hittade jag en linneklänning bland provkollektionen. Den passade precis och jag kommer nog fålla upp den rispade nederkanten.
Jag är mycket nöjd med dagen i stort.

Allt blir bara bättre

Har just haft vännen L här och av någon anledning blev koftan lite smal över höfterna. L tyckte jag skulle skriva att hon var för bred över höfterna men jag tror mer att det beror på stickerskans matematik.
Nåja, nu gör vi en ännu finare kofta, med ännu finare detaljer och pratar inte mer om det.

Om jag jobbar duktigt blir den klar innan valborgsmässoafton.

Lycka


...är att få en fin present på posten. Idag kom örhängena som jag vunnit. Jag får nog vänja mina ovana hål vid örhängen igen. Det gör lite ont nu, men bara lite. TACK igen E för vinsten!
(ursäkta den suddiga bilden)

Tränsade knapphål


Igår hade jag min silke/ull Tea Leaveskofta på mig och märkte att knapphålen var för stora alt. knapparna för små. Kom på att jag skulle kunna tränsa knapphålen för att få dem lagom.
Sökte nu på nätet för att hitta en beskrivning och hos Knapp-Carlsson hittade jag vad jag sökte.
Knapphålssilke i rätt färg hittade jag i samlingen så nu är det bara tid som ska införskaffas.

måndag 26 april 2010

Jag älskar stickade disktrasor

Och väldigt passande har StickaMera fixat ett Disktrasebyte. Självklart anmäler jag mig med en gång.

Dish and Wash Cloth Manias sida hittar du massor med mönster på disktrasor och hos Dishcloth boutique finns också gratismönster.

Ikväll...


...såg det ut så här utanför mitt fönster. Inget utslaget än men snart så. På andra sidan spåret ligger Vättern alldeles blank, fin o isfri.
För att se hur min utsikt ser ut över tid kan du klicka på etiketten Hemma - utsikten här under så kan du följa förändringarna. 

Nerbäddad


Bastian vill ha lite varmt o gosigt när han vilar.

Hemma igen


Vilken härlig vårvärme det är i Sverige. Snart hemma efter min utflykt idag.

Kanske...


En linneklänning kanske kan va nåt?

Spännande


Får se om jag hittar något snyggt.

söndag 25 april 2010

Lämnar hettan...

Just nu är det väldigt varmt i Provence så det är svårt att veta vilka kläder vi ska ta på oss när vi ikväll landar i ett betydligt kyligare Sverige.
För att skicka lite sol och värme till er visar jag den vackra pionen vi köpte på marknaden igår.

En virtuell kram

Av Iwona och Malin har jag fått utmärkelsen Beautiful blogger. Tack båda två, tack alla bloggläsare som ger mig så mycket inspiration, tips och goda råd!!
I awarden ingår det att berätta sju "intressanta" saker om sig själv och att nominera sju andra bloggare. Här kommer de utvalda:
Snitsat Stickat - en inspirerande bloggare som jag har läst och inspirerats av länge.
Mamma P handarbetar - Stickar så vacker tvåändsstickning och inspirerar så att jag också vill.
Myggan - Har såå fina hönor att jag blir sugen på att ha en höna själv. Visar alltid massor av fina saker.
Frisky Frog - Inspirerande slöjdfröken med rötterna i närheten av mina rötter. Syster till ovannämnda.
Dödergök - Ger färgkickar och inspiration i massor.
Stickning, Kärlek och KBT - Härliga, roliga Britt som får mig att le eller skratta framför datorn. HV-vän
Knit on net - Härliga Anna Maria som stickar så fina saker. HV-vän
och sist men inte minst 
Ulrika som är såå inspirerande och stickar så mycket fint och ger oss så mycket kul på stickamera.se. 


Vad finns det då för intressant att berätta om mig?

  • Är utbildad inom sömnad och har sytt otaliga brudklänningar och balklänningar.
  • Är en obotlig optimist
  • Älskar att röra vid saker för att "se". Skyltar på utställningar där det står att man inte får röra borde vara förbjudna. 
  • Har ett väl nyanserat färgseende och kan minnas nyanser av färger.
  • Lever min dröm i Provence (men det visste ni kanske redan)
  • Jag bor i Frankrike men har aldrig lärt mig franska i skolan. Lär mig nu med hjälp av diverse mp3- och nätkurser.
  • Kan bli helt uppslukad av en bra bok och då vill jag bara läsa och läsa.
Så intressant kanske det inte var men det är ändå jag. Voila!

Hon tog ett bad

Molly fick bada i går kväll. Hon tog upp hela badkaret men blev så mjuk och fin efter. Nu ligger hon och torkar och sedan ska hon dekoreras med virkade mormorsrutor.

lördag 24 april 2010

Det behövs justeringar

Har sytt min första "Gatered Clutch", alltså en liten väska för det man behöver. Jag gillar verkligen modellen men jag har nog missuppfattat lite hur man gör i hörnen vid dragkedjan. Men jag tänker sy fler och jag har ju redan klippt till ännu en.
Inuti finns det tre fack för kort och en avdelare mitt i så det blir två större fack. En utveckling kommer att bli ett kort nyckelband i väskan och kanske ett litet fack för mobilen så att den inte bara glider runt. Varför inte ett handtag/band att bära väskan i?

Som sagt, det blir fler...

Sjaldiagram

Jag trodde att det bara var att rita, rotera och sen sticka men så enkelt var det inte. Jag får inte ihop diagrammet till min Hortensia Rose-sjal. Nu har jag stickat ett prov från boken där jag hittade spetsmönstret men när jag vänder det upp och ner blir det för många maskor.
Varför inte sticka det på rätt håll, frågar sig säkert vän av ordning. Men jag vill ha mucher utåt i sjalen och inte inåt som det blir med just det här mönstret på rätt håll.
Nåja, det löser sig nog men jag vill gärna att det ska lösa sig nu så att jag kan ha sjalen som flygstickning i morgon kväll på väg till Sverige.

Under tiden hjärnan får jobba på diagrammet ska jag besöka lördagsmarknaden och sedan sticka klart långkoftan Molly. Snart, är den klar. =)