onsdag 29 september 2010

o plötsligt händer det!

Nu är min efterlängtade tröja klar och jag är supernöjd med hur den blev. Jag försöker verkligen få till texten för att ni ska kunna sticka en likadan men det är klurigare än diagrammen.
Detta är min elfte tröja i år. Bara en till så är jag i mål med att sticka tolv tröjor på ett år. =)

tisdag 28 september 2010

Tredje gången gillt

Idag har jag, två gånger, oberoende av varandra hört om estländsk uppläggning. Nyfiken som jag är så ville jag såklart ta reda på vad det är.
På youtube hittade jag förstås flera beskrivningar men det här får ni se. Det är Nancy Bush som visar.



Jag tycker att det liknar en uppläggning som min stickkurskompis Gunilla visade mig men som jag tyvärr har/hade glömt bort. Nu får jag testa igen.
På fredag är det ju Socktober och då ska jag sätta igång en sockstickning förstås. Troligtvis blir det Kirsten Kapurs mysteriesockor även i år. Förra året stickade jag hennes mysteriesockor och gav bort i julklapp.

Tant eller inte?

Jodå, nog var jag en tant alltid, en underbar beskrivning tycker jag! Testa själv om du har förmånen att vara tant.

Hurra, du är definitivt en TANT!
Transformeringen är fullbordad. Prinsessan har förvandlats till drottning, en mogen frukt, en erfaren fullblodskvinna som vet var skåpet ska stå. Bejaka tanten i dig. Starta en bokcirkel, börja med kundaliniyoga eller tantrasex, koka äpplemos eller skriv en insändare. Nu kan du göra vad sjutton som helst!

Veckans UFO, vecka 39

Maria har tagit ett väldigt bra initiativ som innebär att vi som har några UFO:n liggande i korgar, påsar och garderober kan ta tag i dem och göra en liten happening av det.
De regler Maria satt upp för sig själv tar jag åt mig också och fr.o.m. nu är det UFOstickning som gäller.
  • Som UFO räknar jag ALLA projekt startade innan idag.
  • Jag måste inte arbeta bara på detta projekt, men ge det lite omsorg vid varje tillfälle jag sätter mig ner hemma och handarbetar. Det skall vara roligt att vara med garn.
  • Jag kan välja att inte fortsätta med projektet, men då måste jag ge bort det, repa upp det eller något annat så att det inte finns kvar i UFOkorgen.
  • Jag måste inte göra klart projektet under vecka.
  • Veckans UFO får inte vara samma projekt 2 veckor i rad, men jag får givetvis jobba vidare på projektet parallellt med mitt nya veckans UFO.
Vecka 39 är det min fiskrenströja som gäller. Den har legat så länge och för någon vecka sedan kom jag igång med ärmarna men den blev inte klar. NU är det dags att slutföra den och dessutom skriva klart instruktionerna så att andra kan sticka en sådan här uppifrån och ner-tröja.





söndag 26 september 2010

Ny design

Har fått ihop en fin mössa och nu är det "bara" renskrivning av mönstret och fixande och trixande med diagrammen innan mönstret kan bli publicerat. =)

lördag 25 september 2010

Uppmjukad

Jag har tidigare klagat på att det är svårt att hitta fint garn i bra kvalitet i Provence, där jag bor. I garnaffärerna finns det inte så stort utbud om man vill ha enbart naturmaterial MEN nu inser jag att jag får ändra mig lite.
I söndags hittade jag ju noroliknande garn på "föreningsmarknaden" här i Arles och idag upptäckte jag av en slump en annan marknad här i Arles. 

ARTISANS CRÉATEURS LAINE - SOIE - TISSAGE

På stora torget fanns det både garn i alla möjliga fina kvaliteter och även färdigstickat, sytt och vävt. En dröm för en garn och färgälskare som mig. 
Handfärgade ullgarner... (här köpte jag de här två lila härvorna)

Ull/silkegarn...
Här var det ull/angoragarn i vackra färger
Här kan ni läsa mer. 

Nu vet jag att det finns massor med fint garn som går att få tag på. Och nästa år är september bokad att vara på plats i Arles för att kunna gå på marknaderna och åtminstone klappa garn. 

fredag 24 september 2010

Lite nojig

Läste i Stickcafé onlines forum på FB, om någon som fått något slags kryp bland sina garner och då började jag tänka på de av mina garner som inte ligger i plastbackar. Eftersom jag sett i affären att de säljer små cederträbitar att lägga i garderoben gick jag dit och köpte några.
Nu känner jag mig lite mer trygg och dessutom luktar det gott.
När jag ändå var på anti-skadedjursjakt köpte jag även något som får alla myggor att ge sig av från mitt sovrum. Jag vet inte vad som hänt men det är såå mycket mygg och flugor här just nu. =(

torsdag 23 september 2010

Chapeau Niveau Deux

Level2-mössan efter Annas mönster är klar. Nu ligger den i blöt för att sen bli blockad och förhoppningsvis blir garnet lite mjukare.
Jag har stickat den i, vad jag tror, Bergå filtgarn 6/2 som jag köpt på Tradera. Härlig grön färg om jag får säga det själv och det får jag ju. Nu är första julklappen klar och jag är inspirerad att fortsätta tillverka julklappar.

Redo att värma

Nu har jag stickat klart mina Dimorphousvantar. Jag har stickat yttervanten och om jag hittar något passande garn kanske jag stickar halvvantar eller fingervantar att ha innanför.
Det gick inte alls åt mycket garn och nu har jag fortfarande ett litet nystan Manos Silk Blend kvar. De två härvorna jag köpte i London för några år sedan har blivit både en Clapotisscarf, en axelvärmare och nu Dimorphousvantar. Får se vad sista slatten blir.

onsdag 22 september 2010

Sockfynd

Inga sockar men väl garn som kan bli sockor eller vantar eller något annat fint. Det finns några handlare på marknaden som har allsköns bröte och idag fastnade blicken på nåt garnliknande.
Dessutom i 75% ull och 25% syntet. Ovanligt med så mycket ull för att vara i Frankrike men frågan var nu vad paketen med fyra nystan kunde kosta. Deux euro sa mannen när jag frågade och 2€ är ju väldigt billigt för fyra nystan. Alltså slog jag till på 8 nystan som fanns i den här färgen. Just nu är euron så låg att det bara blir 4.50 nystanet.
Nu har jag varit ute på cykeltur på min gamla Monark och jag fick verkligen vårkänslor. Solen strålar från en blå himmel och ljumma vindar smeker mina armar. Det är bara det att det är aningens varmare än på våren. 
Var i en affär som jag tidigare bara hört talas om och där köpte jag bl.a. tulpanlökar och lite andra lökar att få njuta av till våren. Nu ska jag bara fundera över var jag ska stoppa ner dem. Tror ni att det funkar att plantera lökar i krukor. Mitt "land" är bara 0.70 x 0.70 cm så det får inte plats såå mycket precis. 

tisdag 21 september 2010

Oops en ny vante

Hela förmiddagen ägnade jag mig åt att rensa och sortera i datorn. Tittade på alla mönster jag sparat och blev plötsligt sugen på att sticka Dimorphous vantar till mig.
Upptäckte försent att jag läst fel och tagit stickor 3.25 istället för 3.75 men det blir faktiskt riktigt bra. Än så länge i alla fall. Yttervanten passar perfekt och det brukar inte vantar göra på mig. Nu ska jag lägga upp till andra yttervanten och fortsätta vara med på stickcafé Online på Facebook.
Det har visst blivit lite många provstickningar och nystickningar den här veckan men behöver man, så behöver man.
Bilden visar tex. en nästan helt klar fiskrenströja och mönstret=mina noteringar och diagram håller på att samlas ihop i ett dokument för att fler ska kunna följa mitt exempel och sticka en fiskrenströja a la Pomatomus.

söndag 19 september 2010

La Fête des Associations en Arles

Egentligen skulle jag hitta föreningen som lär ut franska men istället hittade jag en Madame som sålde otroligt vackra garner.
Inte kunde jag motstå det. Så nu är jag lycklig ägare till två härvor Noro-liknande garn som dessutom kommer från Japan (kanske köper hon det t.om. från Noro) och en härva schweiziskt silke/bomullgarn.
Tyvärr har hon ingen affär men jag fick mailadressen och antagligen lär jag kontakta henne igen. 

Vad betyder rubriken kanske ni undrar? Det är ungefär festen för Arles föreningar. Superbra idé tycker jag nu när jag hittade den här kvinnan med sina ljuvliga garner.

Bortglömt

I all hast, innan mannen lämnade mig för besök i Sverige, sydde jag ihop några förvaringspåsar att ha vitlökar i. Tanken var att han skulle ge bort dem som små presenter, vilket han också har gjort.
I botten på varje påse ligger även en vitlöksriv. En av dem syns nere till vänster på bilden ovan.
Jag gillar verkligen det här tyget men tyvärr har jag bara en liten, liten bit. Inköpt på någon av våra turer runt Provence i somras. Tror till och med att jag minns att det var i Apt.
Vad är det då som var bortglömt? Jo, att blogga om dem förstås.

Level 2

Har ni sett vilken fin mössa Anna gett oss mönster till? En mössa i Level2, lite svårare och mycket snyggare.
Jag insåg att det var dags att starta julklappstillverkningen och nu är jag nästan halvvägs på en grön mössa i Annas mönster. Självklart är garnet från skattkistan = min garnsamling.

Jag har även nått level2 på ärmarna till min fiskrens-tröja. Bara två färger kvar sen är tröjan klar och det isländska garnet utrensat ur skattkistan.
Som ni ser på bilderna skiner solen i Provence idag men det är ganska svalt. Det har nog varit ner mot 10 grader i natt och det är svalt här. Hoppas att solen värmer upp luften lite. Senare idag ska jag gå på någon slags utställning för föreningar här i Arles. Bl.a. har jag fått tips om en förening som ger undervisning i franska. De ska jag prata med, hoppas bara de kan lite engelska.

fredag 17 september 2010

Dubbelt

I våras gick jag med i en dubbelsticknings-KAL men inte förrän idag tog jag mig för att lägga upp. Katrina, som håller i KALen har lagt upp mönster till handledsmuddar och det ville jag gärna ha ett par.
Tyvärr har jag så smala handleder att även när jag stickar med mycket mindre stickor än hennes förslag, blir de för stora. Men, men... jag får ju i alla fall pröva och tanken är att jag ska sticka ett pannband till ena dottern och då passar dubbelstickning väldigt bra tror jag.
På bilden ser ni ena färgställningen och i KAL-bloggen får ni se andra sidan.

torsdag 16 september 2010

Nu fick jag som jag ville

För att liva upp tillvaron lite gick jag till frisören. Här behöver man inte vänta utan kan gå dit och får en tid med en gång. Så har det varit de två gånger jag klippt mig här i Arles i alla fall.
Idag hade jag turen att det var en assistent där som kunde lite engelska. Det gjorde antagligen också så att frisören verkligen gjorde som jag sa när jag sa "Gör som du vill". Jag brukar säga det men det blir ändå inte så stor skillnad. Nåja, idag är det skillnad. =)
Jag har aldrig haft så kort lugg tex. Som ni ser på översta bilden är den nån cm precis vid hårfästet. (hoppsan tänkte jag när hon med ett rejält klipp hade klippt av det) Antagligen för att jag ska få det andra lite längre håret att stå rätt upp.
Vill du att vi ska bleka lite i topparna? frågade assistenten och jag var sugen på förändring så jag sa ja. Därav den blå färgen. Jag kunde inte låta bli att be honom att ta ett kort med min mobil och så sa jag att jag ska skicka det till min man så han får se mitt blåa hår.
Nåja, jag är nöjd och hoppas att jag får till det lite spretigare när jag tvättat det själv. I det som går att "spreta" vill säga. Det är ju rätt kort för övrigt.

Nu undrar ni kanske vad jag hade för bild med mig som inspiration? 
Den här var det, londonish sa assistenten och log.


Tur att de inte blekte det så mycket i alla fall.

Nu blir det lite tv och stickning och ett försök att ta hand om mig och alla de faser som jag plötsligt börjat vandra mellan. Har ni hört talas om turistfas, tomrumsfas, konformistfas och assimilationsfas? Kulturchock är samlingsnamnet och det drabbar visst såna som mig och alla andra som flyttar utomlands och tillbaka.

onsdag 15 september 2010

Vad gör man inte...

...för ett foto till bloggen. Akrobatiska konster krävdes för att ta på tröjan med ärmarna i magic loop och att dessutom försöka få till ett foto var inte lätt. Men jag reder mig...

Nu blir nog inte ärmarna för smala som första gången jag stickade dem i vintras. Då fick jag repa upp och gav upp, med följd att kassen med tröjan hamnade längst in i garderoben.
Nej, nu ska tröjan bli klar. Inte idag kanske men i alla fall i september.

xxxxxxxx bortredigerat...

Pimpa din cykel

Hittade så fina saker till cykeln. Men det får bli ögongodis för min del.
Blir du sugen på att skaffa något så får du kolla på Poka Cycle accessories.

Vindstilla

Sitter och stickar på terrassen och termometern visar just nu på 28 grader i skuggan. 

Jag får ha stickningen på en bricka i knät för att inte bli överhettad. Tänkte att jag skulle bli klar med min Pomatomuströja någon gång. Det kommer att bli en riktig "va på landet-tröja". 

Idag är en annan dag

Men några bilder till ska ni få från min EFIT-dag, som var igår.
15.00 Igår var det dags för online stickcafé på Facebook igen. Finaste Lisa har dragit igång det och med tanke på hur många som deltar lär det fortsätta.
16.00 Sitter på terrassen och stickar och varvar med att kolla alla inlägg i stickcafé nr2s logg.


17.00 Har gått över till tröjan som snart kommer att bli klar.
18.00 Känner mig lite uppgiven av allt krångel med att få maskorna rätt men det verkar gå åt rätt håll.


19.00 Läskar mig med ett plommon och fortsätter sticka mer el. mindre hela kvällen. 
Tog inga fler kort men jag tittade på några avsnitt av Idol på tv4-play. Tack för det TV4, att vi utlandssvenskar också kan titta iår. och jag spelade lite FB-spel. Har visst kommit in i ett sånt stim igen. 

tisdag 14 september 2010

EFIT-dag igen












Fortsättning finns i inlägget ovan...

Tyger

Har ni sett så fina tyger man kan vinna hos Hillefant. Hon firar att hon haft 10000 besökare.

måndag 13 september 2010

Silkig axelvärmare

Häromdagen blev jag klar med min axelvärmare. Inte för att jag behöver någon än eftersom det fortfarande är sommarvärme men jag vet hur det blir när kylan kommer. Då tränger den in inomhus också.
Då kommer jag att vara så glad för min vackra, gosiga axelvärmare i samma mönster som Linamössan.
Jag har förresten stickat på en bit på Linamössan som jag stickade i vintras. Den blev alldeles för liten både för mig och dottern. Men nu passar den kanske båda två.
Nu ska jag gå en promenad och sedan ska jag skriva rent ett mössmönster och sedan teststicka det. Behöver sysselsätta mig eftersom maken "övergett" mig och åkt till Sverige i två veckor för att träffa barn och barnbarn. Den här gången är det jag som får agera Hausfrau istället.
I morgon är det Online Stickcafé på Facebook igen. Öppet för alla och jag tänker va med för att få lite sällskap.

söndag 12 september 2010

Höstutmaning

Trots att jag absolut inte har höstkänslor här i varma, sköna Provence ansluter jag mig till á Yeliqas Höstutmaning.

Höstutmaningen handlar om att sy på sin basgarderob
Man väljer ut 2-3 färger (fler går givetvis också bra) som man sedan syr/stickar/virkar plagg man trivs i, tex 2 över- och 2 underdelar som matchar varandra. Klänningar går givetvis också bra. Valet är fritt. Alla är vi olika och har olika smak så man donar med det man själv gillar.
Allt behöver inte vara hemmagjort, utan det går bra att blanda in köpta kläder eller kläder man redan har för att få en helhet. Accessoarer är många gånger pricken över i:et så hinner man även med det så är det jättekul:)

Höstutmaningen pågår fram till den 30 november



Nu åker vi snart till stranden och förhoppningsvis blir det även ett dopp i Medelhavet.